Sibirska borovnica (haskap) – Aurora

Početna / Proizvodi / Sadnice bobičastog voća / Sibirska borovnica (haskap) / Sibirska borovnica (haskap) – Aurora
Preporučeni razmak sadnje Visina Širina Sadnja na osunčani položaj Sadnja na sunce ili polusjenu Sadnja na sunce, polusjenu ili sjenu
Oprašivači Vrijeme cvatnje Otpornost na niske temperature Vrijeme dozrijevanja Preporučena kiselost tla Intenzitet mirisa

Sibirska borovnica (haskap) – Aurora

35.00 Kn

OPIS:  Za sibirsku borovnicu u uporabi su još nazivi: majska jagoda, medena borovnica, mayberry i Kamčatska jagoda. Sibirska borovnica je listopadni grm veličine 1-3 metra u visinu i 1,5 m u širine, iznimno zdravih plodova, otpornan na bolesti, štetnike i niske temperature (lak za održavanje), koji rano daje plodove (već u svibnju), dugovječan je (traje 25-30 godina) te se može upotrebljavati u prehrani na niz načina. Ponuda obuhvaća najpopularnije kanadske sorte razvijene od strane profesora B.Borsa sa Sveučilišta u Saskatchewanu. Haskap je voće koje Japanci konzumiraju stoljećima i za kojega smatraju da produžuje život.
Tomu u prilog govori značenje riječi “haskap”, koja na jeziku Ainua, starosjedioca Japana znači “mnoštvo poklona s grane”.
U narodnoj medicini (Rusija, Kanada, Japan i sl.) se koristi kod ateroskleroze, hipertenzije i gastrointestinalnih poremećaja, a čemu u govore i novije znanstvene studije.
Plodovi haskapa su iznimno zdravi i slasni, dozrijevaju vrlo rano (sorte u našoj ponudi dozrijevaju u svibnju, lipnju i srpnju), mogu se jesti sirovi ili u džemovima, sladoledu, jogurtu, kolačima, no koriste se i kod spremanja divljači i crvenog mesa.

Sama biljka brzo dolazi u rod te u pravilu daje plodove svake godine, a iznimno je otporna na:
– niske temperature (izdržava čak i do minus 45 stupnjeva Celzijusa; često se prvi listovi već počinju razvijati ispod snijega),
– bolesti (nije utvrđena osjetljivost na bolesti),
– štetnike (nije utvrđena osjetljivost na štetnike).
Meso ploda je tamnoljubičaste boje, teksture slične kiviju, a okus podsjeća na borovnicu.
Bobice haskapa bogat su izvor vitamina C, antocijana, proantocijana i drugih flavonoida, a imaju i antikancerogena,
antimutagena, protuupalna i protualergijska svojstva.
Haskap već u trećoj godini po grmu rodi od 0,5 do 1 kg, a u punom rodu (5 do 6 godina) haskapa može dati 3 do 5 kg ploda.
Spada u dugovječne biljke, doživi 25 do 30 godina.

Za razliku od američke borovnice ne zahtjeva jako kiselo tlo, optimalna kiselost je od ph 5 do ph 8. Za sadnju najbolje odgovara vlažno izaklonjeno mjesto te tlo bogato hranjivima. Optimalan razmak sadnje je 1,5 metra.

DOLAZAK U ROD: Sredinom lipnja.

OPRAŠIVAČI: Nije samooplodna voćna vrsta te treba saditi barem dvije različite sorte zajedno, a preporučuje se saditi i tri do četiri sorte u nasadu, koje cvatu u isto vrijeme. Za sorte koje su oprašivači, molimo pogledati piktogram.

Dostava

Minimalna vrijednost naručenih proizvoda je 200,00 kn, PDV uključen.

Cijena dostave iznosi 60,00 kn, PDV uključen, dok je dostava besplatna za narudžbe vrijednosti preko 600,00 kn, PDV uključen.

Svaka Vaša narudžba smatrati će se ponudom za sklapanje ugovora te će ugovor biti sklopljen tek nakon što zaprimite Potvrdu Vaše narudžbe putem e-maila. U slučaju da određeni proizvod nije dostupan, o tome ćemo Vas obavijestiti, a Vi potom možete promijeniti ili otkazati narudžbu.

Nakon izvršene uplate, sadnice šaljemo u što kraćem roku, ne dužem od 5 radnih dana, no najmanje jedanput tjedno.

Za više detalja vezanih uz naručivanje proizvoda i dostavu kliknite ovdje.

Ove informacije su dane isključivo u informativne svrhe, dok se Općim uvjetima poslovanja ( https://www.rasadnik-milic.hr/uvjeti-poslovanja/ ) utvrđuje postupak naručivanja, plaćanja, dostave i reklamacije proizvoda i sl. koji su naručeni od strane Naručitelja putem web stranice www.rasadnik-milic.hr.