fbpx

Clematis – “Niobe”

Početna / Ukrasno bilje / Ukrasne penjačice / Clematis – “Niobe”
Preporučeni razmak sadnje Visina Širina Sadnja na osunčani položaj Sadnja na sunce ili polusjenu Sadnja na sunce, polusjenu ili sjenu
Oprašivači Vrijeme cvatnje Otpornost na niske temperature Vrijeme dozrijevanja Preporučena kiselost tla Intenzitet mirisa

Clematis – “Niobe”

40.00 Kn

Prodano

OPIS: Clematis je po mnogima najljepša penjačica među biljkama. Ono što dodatno raduje uzgajivače je to da postoji oko tristotinjak vrsta roda clematis,  različitih boja, mirisa, vremena cvatnje i visine rasta.

UZGOJ I NJEGA: Sadnja clematisa moguća je kroz cijelu godinu. Prilikom sadnje treba obratiti pozornost da osim korijena i 15-ak centimetara stabljike bude pod zemljom. Biljci je potrebno redovito zalijevanje, kao i redovita gnojidba.  Ako se sadi u  ljeto, potrebno je voditi brigu o redovnom zalijevanju, ako pak sadimo  u jesen, bez obzira kojoj grupi rezidbe clematis pripada, obavite rezidbu u proljeće, time sprječavamo cvatnju prve godine, ali će ubrzati rast i razvoj korijena i same biljke.

Grupe rezidbe:

Grupa 1

Clematisi ove grupe cvjetaju prvenstveno na prošlogodišnjim izbojima. Rezidba, ako je potrebna, obavlja se odmah nakon cvatnje. Ovakvim načinom rezidbe ostavlja se  dovoljno vremena biljci da se razvije što više novih izboja, na kojima će sljedeće godine cvjetati. Općenito pravilo je da se godišnje režu suhe, slabe i slomljeni izboji. Po potrebi se vršimo i rezidba kako bi postigli željeni uzgojni oblik.

Grupa 2

Većina clematisa ove grupe cvatu najmanje dva puta godišnje; u proljeće i ljeto. Rezidba obavljamo u rano proljeće kada pupovi počinju bubriti i prođe opasnost od mraza. Režu se suhe, slabe i slomljene grane. Zatim,  počevši od vrha prema korijenu, za 1/3 prikraćujemo izboje na mjestu odmah iznad ”zdravog” pupa. Ukoliko imamo čvor zapetljanih izboja, potrebno je prikratitii spod čvora,a izboj koji ostaje privezujemo se na oslonac.

Grupa 3

Ove vrste cvatu na jednogodišnjim izbojima, od kraja proljeća do jeseni. Rezidba se obavlja u rano proljeće kada pupovi počinju bubriti i prođe opasnost od mraza. Izboje režemo se na 30ak cm od tla (ostavljaju se dva para pupova na svakoj grani).

Grupe rezidbe ove sorte clematisa je br. 2..