Zašto jesenska sadnja ima prednost pred proljetnom sadnjom?

Naslovna / Zašto jesenska sadnja ima prednost pred proljetnom sadnjom?
Premda jesenska sadnja ima niz prednosti, još uvijek većina odgađa sadnju za proljeće, kada su znatno nepovoljnije klimatske prilike.
Kako bi se ovo ispravilo,  pokušati ćemo navesti samo nekoliko glavnih prednosti jesenske sadnje:
  • u jesen je tlo još uvijek dovoljno toplo da zacijele ( kalusiraju ) presjeci korijenovih žila te da se počne razvijati korijenov sustav
  • uslijed kiše i snijega tlo se tijekom jeseni i zime slegne, čime se uspostavlja dobar kontakt korijena i tla
  • u jesen je dostupan veći izbor pojedinih vrsta i sorti
  • sadnice posađene u jesen, dolaskom proljeća imaju znatno jači i brži porast, a bolje je i usvajanje hranjivih tvari i vode.
Jesensku sadnju treba obaviti kada je biljka u “mirovanju”. Dobar pokazatelj nastupa tog trenutka je potpuno opadanja lišća, sto je uobicajeno početkom studenoga, ali ponekad može biti i kasnije.
Ako tlo nije smrznuto, moguća je čak i sadnja tijekom zime, sto je opet povoljnije nego proljetna sadnja.
Iznimka od ove preporuke je sadnja vrsta koje mogu pretrpjeti znatna oštećenja od niskih temperatura i te je takve vrste bolje saditi u proljeće!

Jesensku sadnju preporuča i Savjetodavna služba.

Dostava

Cijena dostave iznosi 60,00 kn, PDV uključen, dok je dostava besplatna za narudžbe vrijednosti preko 600,00 kn, PDV uključen.

Minimalna vrijednost naručenih proizvoda je 100,00 kn, PDV uključen.

Svaka Vaša narudžba smatrati će se ponudom za sklapanje ugovora te će ugovor biti sklopljen tek nakon što zaprimite Potvrdu Vaše narudžbe putem e-maila.

Ove informacije su dane isključivo u informativne svrhe, dok se Općim uvjetima poslovanja ( https://www.rasadnik-milic.hr/uvjeti-poslovanja/ ) utvrđuje postupak naručivanja, plaćanja, dostave i reklamacije proizvoda i sl. koji su naručeni od strane Naručitelja putem web stranice www.rasadnik-milic.hr.

Za više detalja vezanih uz  proces naručivanja  proizvoda kliknite ovdje.