Zašto jesenska sadnja ima prednost pred proljetnom sadnjom?

Naslovna / Zašto jesenska sadnja ima prednost pred proljetnom sadnjom?

Kako želimo objektivno i mjerodavno izvijestiti o dilemi koja se javlja kod sadnje sadnica, a koja se odnosa na to da li je bolje saditi sadnice u jesen ili proljeće, donosimo Vam isječak iz članka Gospodarskog lista:

“Voćke sadimo u doba mirovanja vegetacije u jesen ili u proljeće. Bolje je voćke saditi rano u jesen nego u proljeće. Ako ih sadimo u proljeće, onda to treba obaviti što prije. Sadnja u ranu jesen ima prednost pred sadnjom u rano proljeće jer posađena sadnica ima povoljnije uvjete za učvršćenje u tlu i obnovu ozlijeđene korijenove mreže.

Naime, rano u jesen tlo je još toplo i vlažno pa odmah počinje rast korijenja. Korijenova mreža obraste tanjim vlasastim (obrastajućim) korijenjem, a na mjestu oštećenja debljih korjenova rane zacijele, odnosno razviju se kalusi iz kojih se nastavlja produženi rast novim korjenovima.

Osim toga, tlo se slegne iznad korijenja pa se uspostavi dobra dodirna površina između čestica tla i površine korijenja. U proljeće, prije početka pupanja i listanja ponovno se nastavlja intenzivan rast korijenja u mladih voćaka  pa se korijenove mreže dobro razvijaju i postanu sposobne nadzemni dio opskrbljivati potrebnom količinom vode i hranjivih tvari.”

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Navedeni članak dopunjujemo s nekoliko dodatnih informacija.

Jesensku sadnju treba obaviti odmah nakon otpadanja lišća. To je obično početak studenoga, ali i kasnije, ukoliko vremenske prilike dozvole. I kasno jesenska sadnja pa čak i zimska , ako tlo nije smrznuto je povoljnija od proljetne sadnje.

Jesensku sadnju preporuča i Savjetodavna služba.

Dostava

Minimalna vrijednost naručenih proizvoda je 200,00 kn, PDV uključen.

Cijena dostave iznosi 60,00 kn, PDV uključen, dok je dostava besplatna za narudžbe vrijednosti preko 600,00 kn, PDV uključen.

Svaka Vaša narudžba smatrati će se ponudom za sklapanje ugovora te će ugovor biti sklopljen tek nakon što zaprimite Potvrdu Vaše narudžbe putem e-maila. U slučaju da određeni proizvod nije dostupan, o tome ćemo Vas obavijestiti, a Vi potom možete promijeniti ili otkazati narudžbu.

Nakon izvršene uplate, sadnice šaljemo u što kraćem roku, ne dužem od 5 radnih dana, no najmanje jedanput tjedno.

Za više detalja vezanih uz naručivanje proizvoda i dostavu kliknite ovdje.

Ove informacije su dane isključivo u informativne svrhe, dok se Općim uvjetima poslovanja ( https://www.rasadnik-milic.hr/uvjeti-poslovanja/ ) utvrđuje postupak naručivanja, plaćanja, dostave i reklamacije proizvoda i sl. koji su naručeni od strane Naručitelja putem web stranice www.rasadnik-milic.hr.