Naslovna
Sve sadnice
Wishlist0
 Sve narudžbe šaljemo redovno, rok isporuke je 2-3 radna dana. Zbog velikog broja poziva preferiramo upite na e-mail, chat ili Messenger.

 

 

SADNJA VOĆAKA

Prije nego krenemo s pripremom tla za sadnju voćaka potrebno je provjeriti da li je za voćka koju sadimo samooplodna ili joj je potreban oprašivač. Ukoliko je voćki potreban oprašivač, to će biti ovako naznačeno na poleđini fotografije koja se nalazi uz svaku sadnicu:

Sadnja voćaka obavlja se na sljedeći način:

1. Odredite mjesto sadnje

Mjesto sadnje voćke odabirete s obzirom na veličinu krošnje voćke koju ste kupili.  S obzirom na veličinu krošnje određujete i razmak sadnje. Preporučeni razmaci sadnje nalaze se ovoj tablici:

2. Iskopajte jamu

Za sadnju iskopajte jamu 60 x 60 cm i dubine jednog zahvata štihače. Ako ste nabavili kontejnirane sadnice, potrebno je iskopati manju jamu. U tom slučaju, iskopajte jamu nešto veću od veličine kontejnera i u nju stavite sadnicu zajedno sa zemljom iz kontejnera. Dno jame prorahlite grabljama ili nekim drugim prikladnim vrtnim alatom. Tlo u jami treba biti obrađeno (prorahljeno) do 10-15 cm dubine. U slučaju da je dno jame jako tvrdo umjesto obrade grabljama i prorahljivanja, iskopajte još jedan sloj dubine zahvata štihače, usitnite iskopanu zemlju izvan jame i istu tu zemlju vratite natrag u jamu. Osim toga, tlo se može  pomiješati i s kompostom.

3. Prikratite korijenje

Korijenje sadnice potrebno je prikratiti prije sadnje voćke. Ukoliko je korijen oštećen,  prikratite ga do zdravog dijela, dok na zdravom korijenu obnovite rez.

4. Postavite sadnicu u jamu, nagrnite zemljom i stavite drveni oslonac

Najbolje je da dvije osobe obavljaju sadnju voćke, tako da jedna osoba pridržava sadnicu uspravno, a druga lopatom zasipava korijen zemljom. Nakon što ste sadnicu zasipali zemljom, preostaje još ugaziti tlo oko sadnice i staviti drveni oslonac za koji je potrebno privezati sadnicu. Važno je da mjesto cijepljenja bude barem 10 cm iznad tla.

5. Obilno zalijte vodom

Odmah nakon sadnje, voćku obilno zalijte vodom. Tek posađenim voćkama je potrebno dosta vode,  sve dok se ne razvije korijen.

REZIDBA VOĆAKA NAKON SADNJE

Rezidba voćaka nužna je kako bi se regulirao rast i rodnost voćke, a može se reći da je rezidba i  preventiva razvoju biljnih bolesti. Krošnja koja je orezana ima više prozračnosti i  svjetla, a samim time se grane i lišće se brže suši nakon kiše. To znači da je manja vjerojatnost infekcije voćaka.  Osim toga, rezidbom održavamo optimalnu rodnost,  plodovi su veći i ukusniji, a i voćka ljepše izgleda.

Rezidbom također dobivamo željeni uzgojni oblik voćke. Na okućnicama se preporučuje uzgojni oblik vaze ili popravljena piramidalna krošnja.

Prva obvezna mjera je prikraćivanje voćke nakon sadnje, koja se razlikuje s obzirom na razvijenost sadnice:

a)  Kod sadnica koje imaju razvijene bočne grane potrebno je bočne grane prikratiti za 1/3,  a provodnicu (buduće deblo) također treba prikratiti za 1/3.

b)  Sadnice bez bočnih grana potrebno je prikratiti na željenu visinu budućeg debla (najčešće  100-120 cm). Kod takvih sadnica je u vegetacijskoj godini nakon obavljenog  prikraćivanja voćke potrebno napraviti izbor budućih  grana u zavisnosti od izabranog uzgojnog oblika. Kako bi dobili granu pod željenim kutom, grane možemo podbočiti ili privezati.

Informacije i preporuke o tome kada obaviti sadnju biljaka možete pročitati u ovom članku.

Zaštite biljaka (voćaka) od divljači možete pogledati ovdje.

Na vrh
Proizvod je dodan u košaricu