fbpx

Upute za sadnju ruža

Naslovna / Upute za sadnju ruža

Mjesto sadnje

Ruža zahtijeva najmanje 6 sati sunca dnevno, također je važna i dobra cirkulacija zraka. Prikladno tlo bi trebalo biti srednje ilovasto, blago kiselo i dobro drenirano. Ruže ne podnose dužu natopljenost vodom.

Sadnja

Prvi korak je označavanje mjesta sadnje, kako biste bili sigurni da će grmovi biti posađeni na planirane razmake. Iskopajte rupu dubine i promjera 30 cm. Pomiješajte 1/3 izvađenog tla sa 1/3 stajskog gnojiva i 1/3 treseta.

Na dno rupe stavite napravljenu mješavinu, zatim stavite ružu tako da je mjesto okulacije (razmnožavanja) u ravnini površine zemlje (PVC foliju obavezno skinuti). Prostor između korijena i stijenke rupe ispunite prehodno napravljenom mješavinom za sadnju (1/3 izvađenog tla, 1/3 stajskog gnojiva,  1/3 treseta. ), dobro natisnite i obilato zalijte. Ako postoji opasnost od smrzavanja dobro nagrnite tlom, a nakon kretanja vegetacije tlo uklonite.

 

Razmaci sadnje

Hibridne čajevke i floribunde sadite na razmak 60 do 90 cm, penjačice 200 do 300 cm, mini ruže 30 do 40 cm, a kod pokrivačica tla računajte na širenje od cca 100 cm.

Sadnja ruža stablašica

Sadnja ruža stablašica je ista kao i običnih ruža, samo što je njih potrebno privezati za drveni oslonac kako bi se zaštitile od lomljenja. Ono na što treba obratiti pažnju kod stablašica je zaštita tijekom zime. U tom je periodu krošnju stablašica potrebno prekriti papirom, najlonom ili jutenom vrećom kako se ne bi smrznula.