fbpx

Upute za sadnju ruža

Naslovna / Upute za sadnju ruža

Mjesto sadnje

Ruža zahtijeva najmanje 6 sati sunca dnevno, također je važna i dobra cirkulacija zraka. Prikladno tlo bi trebalo biti srednje ilovasto, blago kiselo i dobro drenirano. Ruže ne podnose dužu natopljenost vodom.

Sadnja

Prvi korak je označavanje mjesta sadnje, kako biste bili sigurni da će grmovi biti posađeni na planirane razmake. Iskopajte rupu dubine i promjera 30 cm. Pomiješajte 1/3 izvađenog tla sa 1/3 stajskog gnojiva i 1/3 treseta.

Na dno rupe stavite napravljenu mješavinu, zatim stavite ružu tako da je mjesto okulacije (razmnožavanja) u ravnini površine zemlje (PVC foliju obavezno skinuti). Prostor između korijena i stijenke rupe ispunite prehodno napravljenom mješavinom za sadnju (1/3 izvađenog tla, 1/3 stajskog gnojiva,  1/3 treseta. ), dobro natisnite i obilato zalijte. Ako postoji opasnost od smrzavanja dobro nagrnite tlom, a nakon kretanja vegetacije tlo uklonite.

 

Razmaci sadnje

Hibridne čajevke i floribunde sadite na razmak 60 do 90 cm, penjačice 200 do 300 cm, mini ruže 30 do 40 cm, a kod pokrivačica tla računajte na širenje od cca 100 cm.

Sadnja ruža stablašica

Sadnja ruža stablašica je ista kao i običnih ruža, samo što je njih potrebno privezati za drveni oslonac kako bi se zaštitile od lomljenja. Ono na što treba obratiti pažnju kod stablašica je zaštita tijekom zime.

Kako se ne bi smrznula, u tom je periodu krošnju stablašica potrebno zaštititi od smrzavanja papirom, jutenom vrećom ili posebnim zimskim zaštitama koje možete pogledati ovdje.

 

Informacije i preporuke o tome kada obaviti sadnju biljaka možete pročitati u ovom članku.