fbpx

Obrada tla, zalijevanje i rezidba ruža

Naslovna / Obrada tla, zalijevanje i rezidba ruža

Upute za sadnju ruža (i ruža stablašica) obradili smo ovim člankom.

Dodatno, kako bismo olakšali  uzgoj te njegu ruža i ruža stablašica, pripremili smo daljnje kratke upute o obradi tla, zalijevanju i rezidba ruža (i ruža stablašica).

 

Obrada tla

Tijekom vegetacije (proljeće-jesen) potrebno je okopavanje tla oko ruža. Okopavanjem se uništavaju korovi te se povećava aktivnost korisnih mikroorganizama, poboljšava se razvoj korijena, a samim time rast i razvoj biljke. Prilikom okopavanja treba pripaziti da ne dođe do oštećenja nadzemnog dijela biljke ili korijena.

Zalijevanje

Zalijevanje ruža treba biti redovito tijekom ljetnih mjeseci.

Istraživanja su pokazala da tijekom sušnih razdoblja ljeti nedostatak vode dovodi do slabijeg rasta, sitnih cvjetova i do ranog prestanka cvatnje.

Novoposađene ruže, ruže penjačice te ruže posađene na lakšim tlima treba nešto više zalijevati. Potrebno je svaku sadnicu zaliti s oko  5 L vode, a penjačice i do 10 L vode. Posebna napomena je da nikada ne kvasite list, jer to pogoduje razvoju bolesti.

Rezidba ruža

Proljetna rezidba

Prilikom rezidbe u proljeće obavljamo većinu posla te se ista obavlja prije kretanja vegetacije i kad prestane opasnost od niskih temperatura, kalendarski je to obično kraj veljače i ožujak.

Bez obzira na grupu ruža, kod proljetne rezidbe, za sve grupe ruža potrebno napraviti sljedeće:

  • sve suhe, bolesne, tanke i zimom oštećene izboje treba ukloniti,
  • kod starijih biljaka uklanjamo stare i odrvenjele izboje,
  • zdrave grane je potrebno prikratiti tako da njima ostane 3-4 pupa,
  • ukloniti grane koje rastu prema unutra, grana koje se međusobno presijecaju ili dodiruju.

Primjer dobro napravljenog reza:

Ipak, kako bi ruže bile ispravno formirane i imale lijep izgled, postoje manje razlike kod orezivanja pojedine grupe ruža:

  1. Čajevke i floribunde –  orezivanje se obavlja na način da se izboji prikrate za 1/3 ili 1/2 visine (prikaz dolje).

2. Penjačice – kod orezivanja penjačica pripazite da ostavite i starije grane kako bi penjačica i dalje nastavila s cvatnjom. Ukoliko Vam je teško razlikovati starije od novijih grana/izboja, orezivanje penjačica možete obaviti i u jesen, kada ćete lakše uočavaju razlike između starijih i novijih grana/izboja (prikaz dolje).

3. Grmolike ruže – kod grmolikih ruža je dovoljno se pridržaviti se smjernica proljetne rezidbe navedenih gore (prikaz dolje).

4. Mini ruže –  skratiti na oko ½ visine biljke. Tijekom ljeta potrebno je više puta nakon cvjetanja ukloniti ocvale izboje.

5. Stablašice – kuglaste forme ruža stablašica potrebno je orezivati kao čajevke, a kod pendulastih (padajućih) sorti izboje prikratiti za polovinu (prikaz dolje).

 

Uklanjanje izboja

Osim proljetne rezidbe, ljeti treba  redovito uklanjati ocvale i moguće divlje izboje ( javljaju se ispod cijepnog mjesta), dok je kod ruža stablašice potrebno ukloniti izboje,  koji se javljaju na samom stablu (prikaz dolje).

Osim toga, bi osigurali stalnu i obilnu cvatnju, neophodno je ukloniti ocvale izboje, a preporuka je prikratiti iznad prvog vršnog petolista (prikaz dolje).