Klematis – kraljica penjačica

Što je klematis?

Klematis je listopadna, brzorastuća ukrasna penjačica. U našim krajevima poznata je po imenu pavitina.

Klematis je porijeklom iz Kine i Japana te je u Europu je stigao u 16 st., a danas je raširen po cijelom svijetu.

Mnogi je nazivaju kraljicom penjačica zbog obilja šarenih cvjetova i dugog perioda cvjetanja koje traje od ranog proljeća do jeseni.

Postoji oko 300 različitih vrsta klematisa koji se međusobno razlikuju po boji, obliku cvijeta, vremena cvatnje i visini rasta

Također, postoje listopadne i zimzelene vrste klematisa.

Najčešće se sade kao ukrasne penjačice za prekrivanje stupova, pergola, balkonskih ograda i starih zidova te kao ukras u vrtovima i na balkonima.

S obzirom na to da je rast klematisa intenzivan i da njegovi brojni cvjetovi traju dugo, možemo ga koristiti kao učinkovitu zaštitu od neželjenih pogleda.

Visina klematisa varira s obzirom na vrstu, a mogu narasti od 0,5 do 10 m visine. Klematis je vrlo otporan na hladnoću te podnosi temperature do -30°C.

Sadnja klematisa

Sadnja klematisa moguća je tijekom cijele godine.

Prilikom sadnje potrebno je osigurati potporu po kojoj se izboji mogu penjati (ljestve, žica i sl.), a što je potpora za rast gušća, klematis će biti bujniji.

Iako klematisi imaju potrebu za četiri i više sati sunčevog svjetla, oni će rasti na većini mjesta, uključujući i sjenovite položaje.

Prilikom sadnje treba obratiti pozornost na dubinu sadnje, tj.  klematise je potrebno posaditi desetak centimetara dublje, nego što su rasle u rasadniku.

Klematisi su specifični po tome što zahtijevaju da im korijen i donji dio biljke ne budu direktno izloženi suncu, dok gornji dijelovi biljke zahtijevaju izloženost suncu.

To se lako postiže sadnjom nižih biljaka ili prekrivanjem tla kamenčićima, malčem itd..

Ukoliko se odlučite za sadnju nižih biljaka potrebno je voditi brigu o tome da te biljke nemaju jako korijenje kako bi se klematisu osigurao nesmetani rast.

Tlo bi trebalo biti humusno i dobro drenirano, ako je tlo u koje planirate saditi glinasto možete mu dodati malo pijeska ili humusa.

Ukoliko sadimo klematis u ljeto, potrebno je voditi brigu o redovnom zalijevanju.

Kod jesenske sadnje, obavite proljetnu rezidbu (bez obzira kojoj grupi rezidbe klematis pripada), iako time sprječavate cvatnju prve godine, no takva rezidba će ubrzati rast i razvoj korijena te same biljke.

Njega klematisa

Klematisi nisu previše zahtjevni za uzgoj i održavanje. Potrebno im je redovito zalijevanje, kao i redovita gnojidba, uz to povremeno je potrebno ukloniti suho lišće i grančice.

U fazi rasta potrebno im je dosta vode pa ih treba redovito zalijevati te minimalno jednom mjesečno prihraniti. Ako se uzgajaju u posudama na balkonima ili terasama, korijen im je potrebno zaštititi od ekstremnih temperatura, ljeti od visokih, a zimi od niskih.

Ipak, klematisi rastu najbolje i najviše kada su u tlu odnosno kada imaju dovoljno prostora za rast i razvoj korijena.

Korijen je uvijek dobro zaštititi od isušivanja, to se može postići sadnjim u polusjeni ili sadnjom nekih nižih billjka ispod klematisa, kao na primjer maćuhice ili hoste koje također imamo u ponudi, a ponudu hosta ponudu možete vidjeti ovdje.

Rezidba klematisa

Za klematis je iznimno važno orezivanje, time se osigurava bujniji rast biljke i bujnost cvjetova.

S obzirom na rezidbu, klematise dijelimo u tri grupe:

Grupa 1
Klematisi ove grupe cvjetaju prvenstveno na prošlogodišnjim izbojima. Rezidba, ako je potrebna, obavlja se odmah nakon cvatnje. Ovakvim načinom rezidbe ostavlja se dovoljno vremena biljci da se razvije što više novih izboja, na kojima će sljedeće godine cvjetati. Općenito pravilo je da se godišnje režu suhe, slabe i slomljeni izboji. Po potrebi se vršimo i rezidba kako bi postigli željeni uzgojni oblik.


Grupa 2
Većina klematisa ove grupe cvatu najmanje dva puta godišnje; u proljeće i ljeto. Rezidba obavljamo u rano proljeće kada pupovi počinju bubriti i prođe opasnost od mraza. Režu se suhe, slabe i slomljene grane. Zatim, počevši od vrha prema korijenu, za 1/3 prikraćujemo izboje na mjestu odmah iznad ”zdravog” pupa. Ukoliko imamo čvor zapetljanih izboja, potrebno je prikratitii spod čvora, a izboj koji ostaje privezujemo se na oslonac.


Grupa 3
Ove vrste cvatu na jednogodišnjim izbojima, od kraja proljeća do jeseni. Rezidba se obavlja u rano proljeće kada pupovi počinju bubriti i prođe opasnost od mraza. Izboje režemo se na 30ak cm od tla (ostavljaju se dva para pupova na svakoj grani).

Zaključno o klematisima

Klematisi su višegodišnje biljke, a kada se dobro ukorijene svake godine će biti prekrasan ukras na svakom balkonu, terasi ili u vrtu.

Da biste dobili najspektakularniji efekt, najbolje je posaditi nekoliko sorti klematisa.

Možete ih sami kombinirati.

Cjelokupnu našu ponudu klematisa možete pogledati ovdje.

Informacije i preporuke o tome kada obaviti sadnju biljaka možete pročitati u ovom članku.