Hortenzija – prilagodljiv elegantni grm ogromnih cvjetova te dugotrajnog cvata

Općenito o hortenzijama

Hortenzije (lat. Hydrangea) su rod od preko 75 vrsta i 600 kultivara, koji su porijeklom gotovo iz cijelog svijeta, uključujući Japan, Aziju, Indoneziju, himalajske planine te Sjeverna i Južna Ameriku. Kultivari se osim po boji cvijeta i veličini i boji lišća, razlikuju po rastu.

Hortenzija se danas uzgaja po cijelom svijetu te je jedan od najpoznatijih i najraširenijih listopadnih ukrasnih grmova, ponajviše zbog svojih cvjetova, koji dolaze u različitim oblicima, bojama i veličinama.

Cvijet hortenzije može biti ružičaste, plave, crvene, bijele, ljubičaste boje , ali i u nijansama spomenutih boja.

Hortenzije se najčešće uzgajaju kao grm, iako mogu rasti kao penjačice i drveće.

Grmovi hortenzije mogu narasti od 40 cm do 1,5 m visine, ovisno o sorti, dok hortenzije penjačice mogu narasti čak i do 30 m u visinu.

Najraširenija među hortenzijama je Hydrangea macrophylla (velelisna hortenzija), a poznate su još i:

Mlade grane hortenzija su zelene boje, a s vremenom postaju drvenaste.
Većina hortenzija cvate u razdoblju od ranog proljeća do jeseni.

Sadnja, održavanje i zalijevanje hortenzija

Za uzgoj hortenzija potrebno je kiselo (od 4 do 6 pH), bogato, humusno i vlažno tlo.
Hortenzije dobro uspijevaju na polusjenovitom i sjenovitom položaju.
Vrlo su prilagodljive i otporne što ih čini vrlo lakim za uzgoj i održavanje.
Već po samom nazivu (lat. Hydrangea; lat. hydro = voda), vidljivo je da imaju potrebu za vodom te vlažnošću tla.

Ipak, sa zalijevanjem ne treba pretjerivati, nego je potrebno pridržavati se osnovnog pravila vezanog uz promatranje lista, radi određivanja potreba za vodom.
Prema tom pravilu, ako lišće opada, biljku je gotovo sigurno potrebno zalijevati.

Tek posađene hortenzije je potrebno zalijevati i do tri puta tjedno.

Za već formirane biljke, zalijevanje ovisi o vrsti hortenzije:

  • Hydrangea macrophylla (velelisna hortenzija) obično zahtijevaju najviše vode,
  • Hydrangea arborescens (glatka hortenzija) i Hydrangea quercifolia (hrastolisnu hortenzija) obično zahtijevaju manje vode.

Hortenzija tijekom sušnih razdoblja zahtijeva vodu 2-3 puta tjedno. Svakako biste trebali izbjegavati pretjerano zalijevanje, posebno tijekom ljetne sezone.

Hortenzije zalijevajte samo ujutro ili navečer.

Tijekom zime hortenzije miruju pa zalijevanje nije potrebno.

Ako hortenzije planirate posaditi u posude, keramička posuda svijetle boje najbolji je odabir, zbog toga što tamne boje i plastika brže upijaju toplinu.

Također vrlo je važno da na posudi postoje drenažni otvori, jer voda koja se zadržava u posudi uzrokuje propadanje korijena. Hortenzije u posudama treba zalijevati češće nego hortenzije su posađene u tlo.

Rezidba hortenzija

Budući da postoji mnogo vrsta hortenzija, orezivanje i briga o hortenzijama pomalo se razlikuju od vrste do vrste.

Podatke o orezivanju dajemo u sljedećoj tablici te u nastavku teksta:

KADA OREZIVATI POJEDINE VRSTE HORTENZIJA? 

Vrsta

Cvat na starim/

novim granama

Kada orezivati?

 Hydrangea macrophylla (velelisna hortenzija)

Starim

 Krajem ljeta, nakon što većina cvjetova izblijedi.
 Hydrangea quercifolia (hrastolisnu hortenzija)

Starim

 Ljeti, odmah po završetku cvatnje.
 Hydrangea paniculata (metličasta hortenzija)

Novim

 Lagano orezivanje u kasnu zimu ili rano proljeće.
 Hydrangea arborescens (glatka hortenzija)

Novim

 Kasna zima ili rano proljeće, prije početka novog rasta.
 Hydrangea serrata (šumska hortenzija)

Starim

 Odmah po završetku cvatnje.
 Hydrangea anomala petiolaris (hortenzija penjačica)

Starim

 Zima ili rano proljeće, samo kad je potrebno za kontrolu rasta biljke.

Najčešći tip hortenzija, Hydrangea macrophylla (velelisna hortenzija) orezujemo krajem ljeta, nakon što većina cvjetova izblijedi.  Ove hortenzije formiraju cvijet na starijim granama, od kraja ljeta do rane jeseni. Dakle, orezivanje prije ili nakon tog perioda uklonit ćete cvjetne pupoljke, a biljka neće cvjetati iduće godine. Prema tome, nakon što krajem ljeta većina cvjetova izblijedi, vrijeme je za orezivanje. Selektivno orezujte starije grane te ostavite neke od njih, jer će one donijeti novi cvijet iduće godine.

Hydrangea quercifolia (hrastolisnu hortenzija) je još jedan često uzgajan rod. Budući da je njihova glavna atrakcija lišće, svaki gubitak cvjetanja manje je razočaravajući, nego kod većine drugih sorti hortenzije. Hrastolisne hortenzije formiraju cvijet na starijim granama (kao i velelisne hortenzije) i potrebno ih je orezati odmah po završetku cvatnje. U slučaju smrzavanje tijekom zime, u proljeće je potrebno odrezati smrznute dijelove grana.

Hydrangea paniculata (metličasta hortenzija) ljeti pokazuje svoje bijele cvjetove, koji postupno postaju ružičasti. Cvjetni pupoljci javljaju se na novom proljetnom rastu, dakle na jednogodišnjim izbojima. Prema tome, metličasta hortenzija orezuje se tijekom zime ili ranog proljeća i to samo pojedine grane, što sprječava prerastanje biljke, ali i potiče zdrav rast i cvjetanje. Metličaste hortenzije mogu se orezati na 1/3 visine, bez bojazni od oštećenja biljke.

Hydrangea arborescens (glatka hortenzija), također formira cvjetove na jednogodišnjim izbojima. Glatku hortenziju treba orezivati do zemlje, svake zime ili ranog proljeća. Uklonite sve grane koje su oštećene ili odrmule tijekom zime, a ostale lagano orežite kako biste oblikovali biljku.

Hydrangea serrata (šumska hortenzija) cvate na starom drvetu, a potrebe za orezivanjem biljke su minimalne. Šumske hortenzije orežite nakon što procvjetaju, orezujući grane na par zdravih pupova. U rano proljeće orežite suhe ili oštećene grane sve do tla.

Hydrangea anomala petiolaris (hortenzija penjačica) obično ne zahtijevaju orezivanje, ali se može orezivati kako bi se novi izdanci držali pod kontrolom.

Promjena boje cvjetova velelisnih hortenzija 

Uvodno valja napomenuti da pod utjecajem sunčeve svjetlosti cvjetovi postaju crvenkasti te da bijele hortenzije nisu podložne promjeni boje cvijeta.


Neke velelisne hortenzije (Hydrangea macrophylla) imaju jedinstvenu sposobnost mijenjanja boja cvijeta iz ružičaste u plavu ili obrnuto.

Ova promjena odgovor je na količinu aluminija u tlu.

U kiselim tlima aluminij je lako dostupan i korijenje hortenzije ga može lako usvojiti, dok je suprotno stanje na alkalnim tlima, u kojima je aluminij teže dostupan za usvajanje.

U kiselom tlu (ispod pH 6), cvjetovi će biti plavi boje.
U alkalnom tlu (s pH iznad 7), cvjetovi će biti ružičasti ili čak crveni.
Na neutralnom do blago kiselom tlu (pH 6.-7), velelisne hortenzije mogu imati ljubičaste cvjetove ili čak mješavinu ružičastih i plavih cvjetova na istoj biljci.

Ukratko rečeno, promjenom pH tla možete utjecati na boju cvijeta velelisne hortenzije (Hydrangea macrophylla).

Kako bi promijenili boju iz ružičaste u plavu, možete zakiseliti tlo prirodnim putem npr. talogom kave, borovim iglicama ili pak koristiti posebna gnojiva za hortenzije.

Kako bi promijenili boju iz plave u ružičastu, dodajte vapno (dolimit – vapneno gnojivo), pepeo, smrvljene ljuske jaja ili posebna gnojiva za promjeni boje kod hortenzija.

Za postizanje željene boje hortenzija potrebno je nekoliko mjeseci, a ponekad čak i cijela vegetacijska sezona.

Zašto je hortenzija jedna od najpopularnijih biljaka?

Hortenzija je jedna od najpopularnijih ukrasnih biljaka, ponajviše zbog cvjetova kojima je teško odoljeti. Osim toga, ove elegantne biljke lako se uzgajaju, podnose gotovo svako tlo i daju obilno cvjetanje od ljeta do jeseni, kada mnogima biljkama prestane cvatnja.

Cjelokupnu našu ponudu hortenzija možete pogledati ovdje.

Ponudu specijalnih folija za zaštitu biljaka od smrzavanja možete pogledati ovdje.