fbpx

Indijski jorgovan – uzgoj, rezidba i uzgojni oblici

Naslovna / Indijski jorgovan – uzgoj, rezidba i uzgojni oblici

Uzgoj indijskog  jorgovana

Indijski jorgovan (Lagerstroemia indica) je vrsta iz roda Lagerstroemia (por. Lythraceae) podrijetlom s Indijskog potkontinenta.

U prirodi raste kao listopadni grm, no rezidbom se može oblikovati i u manje drvce. 

Indijski jorgovan može biti zadivljujući dodatak svakom prostoru, bez obzira tražite li živopisnu živicu ili upečatljiv primjerak za svoje dvorište. 

Indijski jorgovani dolaze u mnoštvu varijeteta, koji se ne razlikuju samo po boji cvijeta ili lista, nego i u veličini.  Patuljaste sorte indijskog jorgovana rastu samo do visine od 4 metra ili manje. Polupatuljaste sorte narastu 4 do 8 metara, dok sorte koje formiraju stablo dosežu visinu od 10 do 20 metara.

Ukoliko želite produžiti period cvjetanja do prvih mrazeva, potrebno je u srpnju, kolovozu i rujnu uklanjati ocvale cvjetove.

Mjesto sadnje

Indijski jorgovan uspijeva i u posudama koje možete staviti na terase, balkone i sl.. 

Također, može se saditi samostalno ili u grupama, kao drvored odnosno kao živica.

Indijski jorgovan nije zahtjevan za uzgoj, a svaki primjerak pružiti će predivno cvjetanje tijekom cijelog ljeta.

Za to je potrebno slijediti ove preporuke:

  •  Sadnja na osunčanom ili poluosunčanom položaju

Indijskom jorgovanu je potrebno dosta sunca (6 ili više sati dnevno). Biljke posađene u sjeni neće pružiti raskošno cvjetanje i boje neće biti toliko intenzivne.

  • Sadnja na dobro dreniranom tlu

Indijski jorgovan nema posebnih zahtjeva vezanih uz kiselost tla, premda su najbolja neutralna ili blago kisela tla. Tlo, međutim, mora biti dobro drenirano.

  • Zaštita tijekom zime

Mlade biljke potrebno je zaštititi od zime u hladnijim krajevima ( temperature niže od -15°C), u trećoj i četvrtoj godini rasta zaštita tijekom zime nije potrebna.

Rezidba i uzgojni oblici indijskih jorgovana

Umjerena rezidba indijskih jorgovana obavlja se zimi ili u rano proljeće, kad je biljka u fazi mirovanja. Cvijetovi se formiraju na jednogodišnjim izbojima pa je rezidba kasne zime ili ranog proljeća ključna za raskošnu cvatnju.

Indijski jorgovan moguće je formirati u:

  • stablo
  • stablo s više izboja
  • grm (slobodno rastući grm).

Općenito pravilo kod rezidbe je da se uklone odumrle  ili nepravilne grane kako bi se zadržao ili formirao željeni uzgojni oblik.

Za formiranje stabla (fotografija u nastavku), potrebno je odabrati najbolji izboj  (kasnije deblo), a tijekom vegetacije uklanjati neželjene izboje. 

Ukoliko želite formirati stablo s više izboja (fotografija u nastavku), potrebno je napraviti sve isto, kao prethodno navedeno, samo na više izboja.

Slobodno rastući grm, u prirodnom obliku,  ipak je najpopularniji izbor, koji zahtijeva malo ili nimalo rezidbe. Za prirodni izgled – slobodno rastući grm (fotografija u nastavku) amo pustite da se vaša biljka prirodno grana i širi, uz uklanjanje odumrlih  i nepravilnih grana.

Primjer ispravnog orezivanja indijskog jorgovana kod formiranja prirodnog oblika (slobodno rastući grm):

U ponudi imamo atraktivne sorte indijskog jorgovana koje cvjetaju do 100 dana tijekom ljetnih vrućina te pružaju bogate i intenzivne boje.