fbpx

Merala/Mongolska borovnica – Northline (Amelanchier lamarckii)

Početna / Proizvodi / Sadnice bobičastog voća / Merala / Mong. borovnica / Merala/Mongolska borovnica – Northline (Amelanchier lamarckii)
Preporučeni razmak sadnje Visina Širina Sadnja na osunčani položaj Sadnja na sunce ili polusjenu Sadnja na sunce, polusjenu ili sjenu
Oprašivači Vrijeme cvatnje Otpornost na niske temperature Vrijeme dozrijevanja Preporučena kiselost tla Intenzitet mirisa

Merala/Mongolska borovnica – Northline (Amelanchier lamarckii)

35.00 kn

OPIS:  Amelanchier alnifolia (mongolska borovnica, saskatoon) je listopadni grm koji naraste od 2-4 metra visine. Iznimno je otporna na niske temperature (do -50°C) i sušna razdoblja. Okus plodova je sladak i orašast. Plodovi su iznimno bogati hranjivim tvarima, vlaknima, mineralima i vitaminima A, E, C i B, konzumiraju se  sirovi ili se koriste u jelima, prerađuju u džemove, a mogu se dodati mliječnim proizvodima.

UZGOJ I NJEGA: Mongolska borovnica nema neke posebne zahtjeve po pitanju kvalitete tla, osim što ne podnosi slabo propusna tla. 

DOLAZAK U ROD: Plodove donosi  nakon 3-4 godine i medonosna je biljka. Cvate u travnju sitnim snježno bijelim cvjetovima,  skupljenim u uspravne i bogate cvati. Mongolska borovnica dolazi u rod polovicom lipnja i predstavlja jednu od najranijih vrsta voća.

OPRAŠIVAČI: Samooplodna

Fotografija na bijeloj podlozi predstavlja prosječnog primjerka sadnice na dan 5.6., a izgled prije i poslije tog perioda ovisiti će o godišnjem dobu i uvjetima uzgoja.