fbpx

Sibirska borovnica (haskap) – “Blue Banana”

Početna / Sadnice bobičastog voća / Sibirska borovnica (haskap) / Sibirska borovnica (haskap) – “Blue Banana”
Preporučeni razmak sadnje Visina Širina Sadnja na osunčani položaj Sadnja na sunce ili polusjenu Sadnja na sunce, polusjenu ili sjenu
Oprašivači Vrijeme cvatnje Otpornost na niske temperature Vrijeme dozrijevanja Preporučena kiselost tla Intenzitet mirisa

Sibirska borovnica (haskap) – “Blue Banana”

35.00 Kn

OPIS:  Za sibirsku borovnicu u uporabi su još nazivi: majska jagoda, medena borovnica, mayberry i kamčatska jagoda. Sibirska borovnica je listopadni grm iznimno zdravih plodova, otporan na bolesti, štetnike i niske temperature (lak za održavanje), koji rano daje plodove, dugovječan je (traje 25-30 godina) te se može upotrebljavati u prehrani na niz načina. Ponuda obuhvaća najpopularnije kanadske sorte razvijene od strane profesora B.Borsa sa Sveučilišta u Saskatchewanu. Haskap je voće koje Japanci konzumiraju stoljećima i za kojega smatraju da produžuje život.
Tomu u prilog govori značenje riječi “haskap”, koja na jeziku Ainua, starosjedioca Japana znači “mnoštvo poklona s grane”.
U narodnoj medicini (Rusija, Kanada, Japan i sl.) se koristi kod ateroskleroze, hipertenzije i gastrointestinalnih poremećaja, a čemu u govore i novije znanstvene studije.
Plodovi haskapa su iznimno zdravi i slasni, dozrijevaju vrlo rano (sorte u našoj ponudi dozrijevaju u svibnju, lipnju i srpnju), mogu se jesti sirovi ili u džemovima, sladoledu, jogurtu, kolačima, no koriste se i kod spremanja divljači i crvenog mesa.

Sama biljka brzo dolazi u rod te u pravilu daje plodove svake godine, a iznimno je otporna na:
– niske temperature (izdržava čak i do minus 45 stupnjeva Celzijusa; često se prvi listovi već počinju razvijati ispod snijega),
– bolesti (nije utvrđena osjetljivost na bolesti),
– štetnike (nije utvrđena osjetljivost na štetnike).
Meso ploda je tamnoljubičaste boje, teksture slične kiviju, a okus podsjeća na borovnicu.
Bobice haskapa bogat su izvor vitamina C, antocijana, proantocijana i drugih flavonoida, a imaju i antikancerogena,
antimutagena, protuupalna i protualergijska svojstva.
Haskap već u trećoj godini po grmu rodi od 0,5 do 1 kg, a u punom rodu (5 do 6 godina) haskapa može dati 3 do 5 kg ploda.
Spada u dugovječne biljke, doživi 25 do 30 godina.

Za razliku od američke borovnice ne zahtjeva jako kiselo tlo, optimalna kiselost je od ph 5 do ph 8. Za sadnju najbolje odgovara vlažno izaklonjeno mjesto te tlo bogato hranjivima. Optimalan razmak sadnje je 1,5 metra.

OPRAŠIVAČI: Nije samooplodna voćna vrsta te treba saditi barem dvije različite sorte zajedno, a preporučuje se saditi i tri do četiri sorte u nasadu, koje cvatu u isto vrijeme. Za sorte koje su oprašivači, molimo pogledati piktogram.