Osnovne informacije za uzgoj haskapa (sibirske borovnice)

O haskapu

Haskap  (Lonicera caerulea var. kamtschatica) je nova jagodičasta voćna vrsta podrijetlom iz sjeveroistočne Azije.Za haskap se koriste još nazivi: sibirska borovnica,  majska jagoda, medena borovnica i kamčatska jagoda.Haskap predstavlja najranije voće – dolazi u rod polovicom svibnja i predstavlja najranije voće koje dolazi u stadij zrelosti nakon zimskog mirovanja.U prirodi raste u Rusiji (Kamčatka i Sibir), Kini i Japanu (otok Hokaido). U tim državama postoji duga tradicija uzgoja te voćne vrste, a u novije vrijeme se sve više uzgaja i u Europi. U ponudi imamo najmodernije kanadske sorte Sveučilišta u Saskatchewanu: Boreal Beast, Boreal Beauty, Boreal Blizzard,  Indigo Gem, Aurora i HoneyBee, a koje su veće rodnosti u odnosu na ruske sorte.


Na temelju višegodišnjeg iskustva u podizanju plantaža raznih voćnih vrsta možemo osigurati sljedeće:

  • kvalitetne sadnice,
  • besplatne agrotehničke savjete kod podizanja nasada,
  • mogućnost rezervacije sadnica,
  • mogućnost brze dostave sadnica na području cijele Republike Hrvatske,
  • profesionalni odnos i pristup.

Cjelokupnu ponudu haskapa možete pogledati ovdje.


Ilustracija izgleda sadnicu u određenom dobu godine

:


Fotografije dostupnih sorti:

Boreal Beast

Boreal Beauty

Boreal Blizzard

Aurora

Honeybee

Indigo Gem

Blue Banana

Uzgoj haskapa

Haskap dolazi u rod polovicom svibnja i predstavlja najranije voće koje dolazi u stadij zrelosti nakon zimskog mirovanja.Grm haskapa je listopadan, visine oko dva metra, a plod je plave boje, izuzetne arome.Punu rodnost, do 8 kg po jednom grmu,  haskap postiže u šestoj godini nakon sadnje.Samobesplodna je vrsta tj. za redovite urode potrebno je posaditi barem dvije različite sorte. Haskap je izuzetno otporan na niske temperature (do -45°C ).Otvoreni cvjetovi podnose i do -10°C.Lišće se često počinje razvijati i ispod snijega. Za razliku od američke borovnice ne zahtijeva kiselo tlo, optimalna kiselost je od pH 5 do pH 8, a uspijeva i na siromašnijim tlima.

Plod haskapa – karakteristike i upotreba

Plod haskapa je bobica duguljastog oblika, plavo ljubičaste boje, mase 1 do 3 grama.Dužina ploda je 2 do 3 centimetra.Odlikuje se slatko-kiselkastim okusom.Plod je bogat antioksidansima (čak više i od aronije), vitaminima, željezom i ostalim hranjivim tvarima. Haskap se može komercijalno iskorištavati na niz načina:

  • za konzumaciju u svježem stanju,
  • u džemovima i pekmezima,
  • sušeno voće,
  • u proizvodnji sokova i sirupa, ali i kao dodatak u ostalim sokovima.

Zdravstveni učinci haskapa 

U narodnoj medicini (Rusija, Kanada, Japan i sl.) haskap se koristi kod ateroskleroze, hipertenzije i gastrointestinalnih poremećaja, a čemu u prilog idu novije znanstvene studije.

Prema istraživanjima dr. Vasantha Rupasinghija, sa Sveučilišta Dalhousie u Kanadi, haskap ima ORAC vrijednost (ukupna vrijednost antioksidativnog kapaciteta) između 20.000 i 25.000 μ mol TE/100g, ovisno o sorti., što je cca 30%, više i od aronije (16.062 μ mol TE/100g).

Zanimljivosti o haskapu

Haskap je voće koje Japanci konzumiraju stoljećima i za kojega smatraju da produžuje život.Tomu u prilog govori značenje riječi “haskap”, koja na jeziku Ainua, starosjedioca Japana znači “mnoštvo poklona s grane”.
Cjelokupnu ponudu haskapa možete pogledati ovdje.
Za plantažnu sadnju molim obratite se direktno na tel: 00385/91-510-3590 ili na e-mail: [email protected]