fbpx

Pitomi kesten (kontejner) – Castanea sativa

Početna / Proizvodi / Sadnice voća / Kesten / Pitomi kesten (kontejner) – Castanea sativa
Preporučeni razmak sadnje Visina Širina Sadnja na osunčani položaj Sadnja na sunce ili polusjenu Sadnja na sunce, polusjenu ili sjenu
Oprašivači Vrijeme cvatnje Otpornost na niske temperature Vrijeme dozrijevanja Preporučena kiselost tla Intenzitet mirisa

Pitomi kesten (kontejner) – Castanea sativa

69.00 kn (9.16 €)

Promjer posude: 16 cm.

OPIS:  Listopadno je drvo visine 20 do 30 metara. U mladosti je glatke kore koja kasnije postaje sivo-smeđa i uzdužno ispucala. Plod kestena ima visoke nutritivne vrijednosti i jedna je od prvih namirnica kojom se čovjek prehranjivao. Često je u siromašnim krajevima služio ljudima kao zamjena za brašno i krumpir. Plod pitomog kestena se odlikuje smeđom bojom i sjajnom površinom. U bodljikavoj ježici najčešće su smješteni po jedan do tri ploda, od kojih je srednji plod plosnat s uspravnim vrhom, dok su krajnji sa središnje strane ovalni s povijenim vrhom prema unutra. Kesten cvjeta u lipnju poslije listanja, tako da nema opasnosti od mrazeva.

UZGOJ I NJEGA:  Kestenu odgovaraju bogata i duboka tla, blago kisele reakcije (ph 5.5 do 6.5). Mjesto za sadnji bi trebalo biti ocjedito i osunčano barem polovicu dana. Za uzgoj je potrebno da kesten bude posađen u paru od dvije ili tri  sadnice, radi međusobnog oprašivanja. Toplina je najvažniji klimatski čimbenik za uspijevanje pitomog kestena. Kesten podnosi minimalne do -26°C.

NAPOMENA: SAMO ZA UKRASNE NAMJENE!

Više informacija pogledajte na: piktogramima (“sličice na bijeloj podlozi”), kalendaru dozrijevanja u ovom prikazu stranice te u kalendaru dozrijevanja sadnica voća.

Fotografija na bijeloj podlozi predstavlja prosječnog primjerka sadnice na dan 13.3.., a izgled prije i poslije tog perioda ovisiti će o godišnjem dobu i uvjetima uzgoja.

 

PAKIRANJE:
Posuda (kontejner) s humusom
Više info o pakiranjima ovdje.