fbpx

Japanski javor “Atropurpureum” (25 cm) – Acer Palmatum

Početna / Proizvodi / Ukrasno bilje / Japanski javor “Atropurpureum” (25 cm) – Acer Palmatum
Preporučeni razmak sadnje Visina Širina Sadnja na osunčani položaj Sadnja na sunce ili polusjenu Sadnja na sunce, polusjenu ili sjenu
Oprašivači Vrijeme cvatnje Otpornost na niske temperature Vrijeme dozrijevanja Preporučena kiselost tla Intenzitet mirisa

Japanski javor “Atropurpureum” (25 cm) – Acer Palmatum

100.00 kn 90.00 kn

Prodano

Ukoliko želite dobiti obavijest kad sadnica bude dostupna, molimo unesite e-mail.

Visina sadnica: sadnice su skraćene na visinu od oko 25 cm.

OPIS: Acer palmatum var. Acer palmatum ili dlanolisni javor je ukrasno, listopadno drvo koje zaslužuje najistaknutije mjesto u vrtu. Izrazita varijabilnost vrste i dugogodišnji hortikulturalni rad rezultirali su ogromnom raznolikošću te bogatstvom boja i oblika. Najpopularniji kultivari su s crvenom bojom lista ili prošaranim listom te perjasti i patuljasti varijeteti.

Japanski javori se mogu saditi i u sudružništvu s ostalim biljkama, no tada je potrebno posaditi nekoliko primjeraka da bi se postigao željeni učinak, najčešće se javori sade kao pojedinačne biljke na središnje mjesta u vrtu ili na mjesta gdje značajno povisuju vizualnu kvalitetu prostora npr. ulazi, staze, terase i padine. Zbog raznolikosti kultivara ponekad je teško odlučiti se gdje posaditi kultivare iz pojedine grupe javora.

UZGOJ I ODRŽAVANJE:

Kultivar is zelenom bojom lista mogu podnijeti cijelo dnevno osunčane položaje, no pri ako postoji opasnost od prevelikih temperatura i za njih je bolje odabrati položaj s popodnevnom sjenom. Prošarani kultivari se, da bi zadržali svoja svojstva moraju posaditi na polusjenoviti položaj, dok kod crvenolisnih kultivara treba imati na umu da bez izravne sunčeve svijetlosti barem pola dana, gubi jarko crvena boja.

Japanski javori u svome prirodnom staništu su dobro prilagođeni različitim tipovima tla i klimatskim prilikama. U Hrvatskoj dobro uspijevaju i u mediteranskoj i u kontinentalnoj klimi. Idealno tlo za japanski javor bi bilo dobro drenirano i blago kisele reakcije, no ipak ne prebogato s humusom. Na nešto težim tlima također je moguć uzgoj jap. javora, ali će na takvome tlu godišnji porast biti nešto manji. Pri uzgoju u loncima potrebno je izbjegavati gotove supstrate s puno humusa, zbog toga što u takvom tlu javori slabije napreduju, a prošarani kultivari mogu izgubiti svoje karakteristike.

Zadnjih godina prisutan je trend sve većeg uzgoja japanskog javora u posudama i kontejnerima, najčešće na terasama i balkonima ali u unutrašnjosti kuća. Mnogi kultivari japanskog javora su idealni za ovu namjenu zbog plitkog korijena, kompaktnog rasta i malih potreba za vodom i hranjivima. Prilagođenost javora za ovu namjenu je vidljiva i iz činjenice da je A.palmatum idealna vrata za bonsai uzgoj. Kod uzgoja u posudama imamo mogućnost utjecati vremenske neprilike, tako da ćemo pri visokim ljetnim temperaturama javor premjestiti na neki zaklonjeniji položaj ili zakloniti od prejakog vjetra. Pravila koja važe za uzgoj na otvorenom potrebno je poštovati i kod uzgoja u posudama.

Japanski javori nemaju neke posebne zahtjeve za vodom i ako se pridržavamo nekih osnovnih principa navodnjavanja svaki primjerak javora će odlično napredovati. Jedno od najvažnijih pravila je ravnomjerna vlažnost, pod ovime se misli da biljke koje se uzgajaju u nešto sušem području ne treba preobilno zalijevati, a isto tako ne treba dopustiti isušivanje tla kod biljaka koje većinu godine provedu u vlažnom tlu. Odlična mjera za zadržavanje vlage u tlu i sprečavanje prekomjernog isušivanja je zastiranje tla ili malčiranje.
Preobilno navodnjavanje dosta šteti uzgoju javora, no umjereno vlažno, dobro drenirano tlo je poželjno za uzgoj. Navodnjavanje je najbolje obaviti rano ujutro ili navežer zbog toga što sunce u kombinaciji s visokim ljetnim temperaturama izaziva karakteristične ožegotine na listu, nakon čega je potrebno nekoliko mjeseci da se biljka oporavi.

Japanski javor uglavnom napreduje dobro i bez pretjerane rezidbe. Prirodni oblik nekih varijeteta je sam po sebi toliko lijep da ga rezidba ponekad može samo iskvariti. Ipak nakon nekoliko godina rasta može se desiti ( posebno kod dissectuma ” ) da sredina grma postane zgusnuta, a što može pogodovati i razvoju glivičnih bolesti. Općenit opravilo rezidbe je da se prvo uklone sve polomljene i osušene grančice, zatim sve grane koje se preklapaju i zagušuju, unutrašnjost grma. Rezidbu je potrebno obaviti oštrim škarama, a samo mjesto reza neposredno iznad para pupova. Nakon kretanja vegetacije ispod ovakvog reza pojavljuju se obično dva izboja, željeni oblik i smjer rasta možemo kontrolirati odabirom jednoga i uklanjanjem drugog izboja.