Naslovna
Sve sadnice
Wishlist0
 Sve narudžbe šaljemo redovno, rok isporuke je 2-3 radna dana. Zbog velikog broja poziva preferiramo upite na e-mail, chat ili Messenger.

 

 

Sibirska borovnica (haskap) – ‘Honeybee’ (kontejner)

OPIS:  Za sibirsku borovnicu u uporabi su još nazivi: majska jagoda, medena borovnica, mayberry i kamčatska jagoda. Sibirska borovnica je listopadni grm iznimno zdravih plodova, otporan na bolesti, štetnike i niske temperature (lak za održavanje), koji rano daje plodove, dugovječan je (traje 25-30 godina) te se može upotrebljavati u prehrani na niz načina.

Haskap predstavlja najranije voće – dolazi u rod polovicom svibnja i predstavlja najranije voće koje dolazi u stadij zrelosti nakon zimskog mirovanja.

Plodovi haskapa su iznimno zdravi i slasni, dozrijevaju vrlo rano (sorte u našoj ponudi dozrijevaju od sredine svibnja do sredine lipnja), mogu se jesti sirovi ili u džemovima, sladoledu, jogurtu, kolačima, no koriste se i kod spremanja divljači i crvenog mesa.

Sama biljka brzo dolazi u rod te u pravilu daje plodove svake godine, a iznimno je otporna na:
– niske temperature (izdržava čak i do minus 45 stupnjeva Celzijusa; često se prvi listovi već počinju razvijati ispod snijega),
– bolesti (nije utvrđena osjetljivost na bolesti),
– štetnike (nije utvrđena osjetljivost na štetnike).
Meso ploda je tamnoljubičaste boje, teksture slične kiviju, a okus podsjeća na borovnicu.
Bobice haskapa bogat su izvor vitamina C, antocijana, proantocijana i drugih flavonoida, a imaju i antikancerogena,
antimutagena, protuupalna i protualergijska svojstva.
Haskap već u trećoj godini po grmu rodi od 0,5 do 1 kg, a u punom rodu (5 do 6 godina) haskapa može dati do 8 kg ploda.
Spada u dugovječne biljke, doživi 25 do 30 godina.

Za razliku od američke borovnice ne zahtjeva jako kiselo tlo, optimalna kiselost je od ph 5 do ph 8. Za sadnju najbolje odgovara vlažno i zaklonjeno mjesto te tlo bogato hranjivima. Optimalan razmak sadnje je 1,5 metra.

Više osnovnih informacija o uzgoju haskapa možete pročitati ovdje.

DOLAZAK U ROD: Polovinom svibnja.

OPRAŠIVAČI: Nije samooplodna voćna vrsta te treba saditi barem dvije različite sorte zajedno, a preporučuje se saditi i tri do četiri sorte u nasadu, koje cvatu u isto vrijeme. Za sorte koje su oprašivači, molimo pogledati piktogram.

Više informacija pogledajte na: piktogramima (“sličice na bijeloj podlozi”), kalendaru dozrijevanja u ovom prikazu stranice te u kalendaru dozrijevanja sadnica voća.

 

Fotografija na bijeloj podlozi predstavlja prosječnog primjerka sadnice na dan 14.5., a izgled prije i poslije tog perioda ovisiti će o godišnjem dobu i uvjetima uzgoja.

 

PAKIRANJE:
Posuda (kontejner) s humusom
Više info o pakiranjima ovdje.

 

5,18 

Ukoliko želite dobiti obavijest kad sadnica bude dostupna, molimo unesite e-mail.

Na vrh
Proizvod je dodan u košaricu