fbpx

Američka brusnica – MC Farlin

Početna / Proizvodi / Sadnice bobičastog voća / Američka brusnica – MC Farlin
Preporučeni razmak sadnje Visina Širina Sadnja na osunčani položaj Sadnja na sunce ili polusjenu Sadnja na sunce, polusjenu ili sjenu
Oprašivači Vrijeme cvatnje Otpornost na niske temperature Vrijeme dozrijevanja Preporučena kiselost tla Intenzitet mirisa

Američka brusnica – MC Farlin

29.00 kn (3.85 €)

OPIS: Plodovi američke brusnice puno su krupniji nego kod europske brusnice. Brusnica je dugovječna biljka, nasadi brusnica traju 30 i više godina. Izdanci su drvenasti,  lišće je tamno zeleno, a u fazi mirovanja crvenkasto. Plod se koristi za pite i torte, džemove i sirupe, dodaje se kolačima i nadjevenim pecivima, a i ukusan je sastojak voćnih kupova i frapea. Jela od mesa vepra i druge divljači zadržavaju svojstvenu aromu, koju umak od brusnice ublažava pa je meso probavljivije. Brusnica je biljka od davnina poznata po svojem blagotvornom djelovanju na urinarni trakt i tegobe izazvane urinarnim infekcijama. Brusnica se potvrdila i kao prirodni antibiotik. Plodovi brusnice su bogati različitim zaštitnim tvarima, sadrže minerale, vitamin A, vitamin C, kalij i biljna vlakna. Crvena tvrda bobica zbog veće količine vitamina C ima kiselkast okus. Pogodna je za sadnju na okućnici, tako da je moguće imati plodove ove biljke na dohvat ruke.

Sadnice se sade se na razmak od 1×1 metar, naša preporuka je formirati uzdignutu gredicu s tlom prilagošenim za uzgoj brusnice.

Američka brusnica ima izdanke koji su puzajući (dužine od 1 do 2 m), a na njima izrastaju izdanci dužine 20 cm na kojima su cvatovi na kojima nastaju plodovi. Izdanci se mogu pustiti da idu

Po zemlji ili se usmjeravaju u red ili na neku potporu kako bi se olakšalo branje plodova U ljetnim mjesecima potrebno je redovito zalijevanje. Preporučena kiselost zemljišta (ph) je 4-5.

Sorta koju je otkrio prvi moderni proizvođač Charles Dexter McFarlin (1885.). Plod je vrlo krupan, ovalan, tamno-crvene boje. Mc Farlin je i danas medu vodećim sortama za plantažni uzgoj.

DOLAZAK U ROD: Polovicom listopada.

OPRAŠIVAČI: Brusnice su samoplodne.

Više informacija pogledajte na: piktogramima (“sličice na bijeloj podlozi”), kalendaru dozrijevanja u ovom prikazu stranice te u kalendaru dozrijevanja sadnica voća.

Fotografija na bijeloj podlozi predstavlja prosječnog primjerka sadnice na dan 15.1., a izgled prije i poslije tog perioda ovisiti će o godišnjem dobu i uvjetima uzgoja.

 

PAKIRANJE:
Posuda (kontejner) s humusom
Više info o pakiranjima ovdje.